Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

"ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ"


Ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αρχέλαος (414-399 π.Χ.), αφού εξασφάλισε τη Μακεδονία από τις εχθρικές επιδρομές, ασχολήθηκε με ειρηνικά έργα. Κατά τα χρόνια της βασιλείας του το αρχέγονο ιερό, το Δίον, έγινε διάσημο πνευματικό κέντρο των Μακεδόνων και σύντομα και όλων των άλλων Ελλήνων. Το Δίον ξεπερνούσε σε θρησκευτικότητα όλες τις Μακεδονικές πόλεις, επειδή θεωρούνταν ο τόπος γέννησης των εννέα Πιερίδων Μουσών και του μύστη και εισηγητή των Μυστηρίων του Διόνυσου, Ορφέα. Ο Αρχέλαος εδώ ίδρυσε χώρους για τις εκδηλώσεις, στάδιο, θέατρο, δρόμους και όλες τις κατάλληλες υποδομές για πολυπληθείς εκδηλώσεις που περιλάμβαναν μουσικούς, γυμνικούς και δραματικούς αγώνες με το όνομα “ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ”.

Έτσι το Δίον έγινε περίφημο πνευματικό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα όπως οι Δελφοί και η Ολυμπία στη Νότια Ελλάδα.

Στα “ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ”, όπως μας λέει ο Δίων ο Χρυσόστομος κάλεσε ο Αρχέλαος τον Ευριπίδη: “Και Αρχέλαος, Μακεδόνων Βασιλεύς, πολλά ειδώς και πολλοίς συγγεγονώς τών σοφών, εκάλει Ευριπίδην επί δώροις και μισθοίς, όπως ακούει, αυτού διαλεγομένου τους λόγους τούτου” … “και Ευριπίδης παρεσίτει Αρχελάω μέχρι θανάτου”. (Λουκίαν Περί παρασίτου, 35). Για τους σκηνικούς αγώνες “ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ”, ο Ευριπίδης έγραψε και δίδαξε τις “Βάκχες”, αλλά και άλλα έργα: Το δράμα “Αρχέλαος” για να τιμήσει το Βασιλιά οικοδεσπότη του, ένα άλλο δράμα με τίτλο “Μακεδόνες”, το “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” και το “Αλκμέων ο δια’ Κορίνθου”.

Βέβαια και άλλοι πολλοί τραγικοί ποιητές, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες φιλοξενήθηκαν στα “ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ”, όπως π.χ. ο Αγάθων, ο Τιμόθεος, ο Χοιρίλος. Πρόσκληση έλαβε ακόμα και ο Σωκράτης.

Οι τελετές άρχιζαν με θυσία προς τιμήν του Δία του Ολύμπιου και διαρκούσαν εννέα μέρες όσες και οι εννέα Πιερίδες Μούσες. Κάθε μέρα τιμούνταν και μία Μούσα.

Σε μεγάλη ακμή έφτασαν τα “ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ” επί Φιλίππου Β΄ και του γιου του Αλέξανδρου Γ΄ (του Μεγάλου): “επεί δ’ ειλέν Όλυνθον Φίλιππος Ολύμπια εποίει… τα πρώτος Αρχέλαος εν Δίω της Μακεδονίας κατέδειξεν ήγετο δ’ επί εννέα ως φησίν ημέρας ισάριθμους ταις Μούσαις”.

Τα “ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ” διεξάγονταν κάθε χρόνο στην αρχή του φθινοπώρου, μέχρι τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες.

Αθανάσιος Μπίντας

Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής “ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ” – Θεατρικός Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου